середа, 18 березня 2020 р.

СКЛАДНЕ  РЕЧЕННЯ З  РІЗНИМИ  ВИДАМИ  ЗВ'ЯЗКУ
У складному реченні можуть поєднуватися різні види зв’язку: сурядний і підрядний, сполучниковий і безсполучниковий. 
Одні частини таких речень з’єднуються сполучниками сурядності, інші — сполучниками підрядності та сполучними словами або взагалі безсполучниковим зв’язком. Найпоширенішими зі складних речень є сурядно-підрядні, у яких одні прості речення поєднуються сурядним зв’язком, а інші — підрядним.
Складні речення із сурядним і підрядним зв’язком можуть мати різну будову:
1) Від одного з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, залежить одне або кілька підрядних (Ідуть од шахти шахтарі, А даль така широка та іскриста Там, де рум’яна стежка од зорі Біжить в село, що стало уже містом (В. Сосюра)).
2) Кожне з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, має залежне підрядне речення (Розпухле вухо Тимка, на якому засохла кров, кинуло Орисю в жар, і їй хотілося торкнутися до нього пальцями, щоб зняти з нього біль, але вона не наважувалася цього зробити, щоб не спричинити ще більшого болю (Г. Тютюнник)).
3) Два чи кілька речень, з’єднаних сурядним зв’язком, мають спільне підрядне (Така там була температура, і так мене парою проймало, і стільки крові з мене вийшло, що я відчув себе здоровшим (Ю. Яновський)). Між двома сурядними реченнями, з’єднаними сполучниками і (й), та (у значенні і), якщо вони мають спільне підрядне, кома не ставиться (Тільки що Марія розпалила в печі й приставила горщики, у вікнах замиготіла чорна смушева шапка й блиснули чорні брови (І. Нечуй-Левицький)).

Різновид
Речення
Графічна схема
Складне речення із сполучниковим сурядним та підрядним зв'язками (сурядне - підрядне)
Довго ще говорили обоє, обмірковуючи прочитане, то знову вони замовкали з приводу якоїсь думки, що випадково надходила одному чи другому до голови. (І. Сенченко)
[ ], то [ ], ( що ).
Складне речення із сполучниковим сурядним і безсполучниковим зв'язками
Але малюнком тоскним і недбалим не хоче годувати листопад, і мріють зорі:
ми серця запалим;
радіє місяць: повернувсь назад. (П. Филипович)
[ ], і [ ]: [ ]; [ ]: [ ].



Складне речення із безсполучниковим зв'язком на основному рівні та сполучниковим у межах компонента, що є складнопідрядним реченням
Хто боязкий,  той не рушить, хто відважний,  той віз підважить. (Нар. тв.)
(хто),[той], (хто), [той].



Складне речення із сполучниковим сурядним, підрядним та безсполучниковим зв'язками
Стояла тиха і по - своєму хвилююча година: згори на верховіття лісу опускався сизий присмерк, а внизу з - під кожного куща виповзав туман, тому здавалось, що над землею коливалися два неба.
(М. Стельмах)
[ ]: [ ], а [ ], і [ ], (що).

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОМАТЕРІАЛИ можна за плсиланням https://www.youtube.com/watch?v=NB5sq4ES_8k

Немає коментарів:

Дописати коментар